Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Bemutatkozunk

Egy kis óvodatörténet

Kaposváron három éve a városi óvodák összevonására került sor, melynek során 2009. július elsejétől megalakult a Festetics Karolina Központi Óvoda és Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának egyik legnagyobb integrációs egysége lett. A névadó óvodát azonban már 1875-ben alapította Festetics Dénesné Zichy Karolina grófnő. A nagyműveltségű alapító korát megelőzve fontosnak tartotta a kisdedek játékos gyakorlati és keresztényi nevelését, s ebbe a szép munkába bevonta az Isteni Szeretet Leányai nevű szerzetesrend tagjait, akikkel ma is jó kapcsolatot ápolunk. A három integrált óvoda története 1945 utánra nyúlik vissza, amikor a rohamos léptékkel növekedő Kaposvár oktatási intézményeinek legtöbbjét létrehozták.

Nevelés a művészet és a tehetségképzés eszközeivel

A négy óvodából álló intézményegységünkben 15 csoport működik. Központi óvodánk 6 csoportos, míg tagóvodáink: a Temesvár úti, a Damjanich úti és a Tallián úti óvodák 3 csoportosak. Óvodáink családias jellegűek, nyugodt, barátságos, csendes, zöldövezetben találhatók. Az intézményi dokumentumok egységesítése során a közös célok, feladatok megfogalmazásakor természetesen figyelembe vettük az óvodák saját helyi adottságait, értékeit, így mindegyik óvodánknak megmaradt a sajátos arculata. Központi óvodánk 2003. szeptembere óta Somogy megye művészeti bázisóvodájaként képviseli Nagy Jenőné: „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” c. alternatív nevelési programját.Hisszük és valljuk, hogy ami igazán fontos emberi érték a múltban, az érték a jelenben és az marad a jövőben is, bármennyit is változik körülöttünk a világ. Nevelési programunkat azoknak a szülőknek ajánljuk, akik szeretnék, hogy gyermekeik érzelmi biztonságban, nyugodt és barátságos légkörben nevelődjenek, fogékonyak legyenek minden feladatra, kihívásra, amit a jelenkor velük szemben megfogalmaz. A mi feladatunk az, hogy közös útjukon kövessük és vezessük a ránk bízott gyermekeket és hozzásegítsük őket ahhoz, hogy megtalálják örömüket a játék és a művészet által. 

Tehetségpont, bázisóvoda és referencia intézmény vagyunk

Az Óvodai nevelés a művészet eszközeivel megyei bázisóvodájaként feladatunk az, hogy a programot adaptáló és felhasználó óvodákat összefogjuk Somogy megyében és szakmai, gyakorlati munkájukat segítsük, hogy minél teljesebben megvalósulhassanak a program értékei. Felelősséggel vettük át e fáklyát, hogy tüzének fényénél még többet játszhassunk, és világa minél messzebbre kergesse a gyermeki lélek mai farkasait. Ezt pedig úgy tudjuk megtenni, hogy elfogadjuk a program vezérgondolatát: „Tisztellek Téged, fontos vagy nekem, csakis Rád figyelek és segítek Neked, ha szükséged van a segítségemre.”  
Nevelőtestületünk szakmai felkészültsége, innovációs készsége, rátermettsége, elhivatottsága garancia arra, hogy az intézményi minőségirányítási rendszert magas szinten működtetve a legfontosabb partnereink számára vonzóak maradjunk és továbbra is szívesen válasszák óvodáinkat.
 
A Festetics Karolina Központi Óvoda nevelőtestülete nevében:  
Bekesné Porczió Margit 
Intézményvezető

Kapcsolat

Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda
7400 Kaposvár, Toponári út 49.

Óvodavezető: Bekesné Porczió Margit

Telefon:
+36 82 413 454

E-mail:
festetics.karolina@gmail.com